Boekreview #5 Lion: a long way home

Afgelopen zomer heb ik dus in Engeland opgepast. Bij het afscheid kreeg ik een boek cadeau. Een boek waarvan wij de film eigenlijk wilden zien, maar waar we uiteindelijk niet aan toe gekomen zijn. Het boek doet het momenteel ook goed op de Nederlandse bestsellerslijsten, dus in dit bericht een korte review over het boek: ‘Lion’. 

Op een klein station in India is de vijfjarige Saroo zijn broer kwijtgeraakt. Hij klimt in een treinstel om hem te zoeken, maar raakt per ongeluk opgesloten en komt helemaal alleen aan de andere kant van India in Calcutta terecht.

Zonder zijn familie en zonder te weten uit welk dorpje hij komt, zwerft hij wekenlang door de straten van de grote stad tot hij wordt opgenomen door een weeshuis. Ook daar weten ze zijn familie niet op te sporen en uiteindelijk wordt Saroo geadopteerd door een Australisch echtpaar bij wie hij gelukkig opgroeit.

Als hij bijna dertig is, en de technologie zo veel verder is dan toen, gaat Saroo met behulp van Google Earth op zoek naar het station waar hij al die jaren geleden zijn familie kwijtraakte. Elke avond bekijkt hij urenlang de spoorlijnen die naar Calcutta leiden, tot hij na een jaar dat ene station denkt te herkennen. Hij vertrekt naar India om te kijken of hij zijn familie weer terug kan vinden…

Het is een heel ander soort boek dan de boeken die ik normaal lees. In het verhaal lees je hoe Saroo zijn familie kwijtraakt, zijn herinnering aan leven op straat en dat het eigenlijk een groot wonder is dat hij dat überhaupt overleeft heeft. Ook lees je over zijn tijd in het weeshuis en waarom het Australische echtpaar hem adopteerde. De titel geeft echter ook al wel aan of het Saroo lukt om zijn familie te vinden. Maar wat in het boek beschreven wordt is écht de moeite waard om te lezen.

Ik las het boek in het Engels, maar ik ga ervan uit dat de Nederlandse vertaling accuraat is. Als je van waargebeurde of autobiografische boeken houdt, zou ik je zeker willen aanraden dit boek ook te lezen! Maar ook als je niet gewend bent om memoires te lezen, is het een mooi boek.

Op internet las ik dat er jaarlijks veel kinderen in landen als India zijn die verdwalen en hun weg naar huis niet terug kunnen vinden. Dit verhaal is er eentje van hoop en verwachting voor hun ouders.

Heb jij Lion al gelezen? Zo ja, wat vond je ervan? Zo nee, ben je wel van plan om hem te lezen?

Liefs

Mirjam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *