Boekreview #1 De lange weg naar de vrijheid

Een paar weken geleden las ik, vanwege een opdracht voor school, de autobiografie van Nelson Mandela, de lange weg naar de vrijheid. Omdat ik best wel onder de indruk was van dit boek en van Nelson Mandela, hier een korte review van het boek. 

De lange weg naar de vrijheid is de beroemde autobiografie van een van de grootste mannen van de twintigste eeuw. Nelson Mandela beschrijft de lange weg die hij heeft moeten afleggen van onwetende jongen tot charismatisch staatsman. Dit is het verhaal van misschien wel de wonderbaarlijkste omwenteling in de geschiedenis, verteld door de man die het allemaal heeft meegemaakt en in gang gezet. Het verhaal van Mandela, door Mandela. 

Wat mij best wel raakte in de autobiografie was de Apartheid. Ik had er natuurlijk best veel van gehoord. De ouders en grootouders van mijn Engelse oppaskinderen komen uit Zuid-Afrika en we hebben het er weleens overgehad. Maar dat het zo heftig, zo intens was, dat had ik echt niet gedacht. Ik wist ook wel dat Mandela in de gevangenis had gezeten op Robbeneiland, maar waarom precies en hoe lang, daar had ik ook geen idee van. Nu weet ik dat dus allemaal wel. Ik ga dat natuurlijk niet allemaal vertellen in deze review, want ik raad je aan om ook dit boek te lezen, het is echt ongelooflijk bijzonder.

Wat ik een van de leukste dingen uit het boek vond, was dat Nelson Mandela in de gevangenis op een gegeven moment zelfs zijn eigen moestuin had. Daarmee voorzag hij bewakers en de gevangeniskeuken van verse groenten en hij zelf had wat te doen. Ik droom zelf ook al jaren van een eigen moestuin, maar eigenlijk is het dankzij mijn vader dat mijn muntplant nog niet dood is gegaan. Maar ik vond dat gewoon echt tof, dat Mandela van elke situatie wel wat kon maken! Ook het leiderschap van Mandela maakte indruk op mij, maar hier wil ik in deze review niet teveel aandacht aan besteden, want dat moest ik al voor de opdracht voor school. Daar had ik trouwens een 8 voor, echt ongelooflijk tof! Dat is ongeveer het hoogste cijfer wat ik ooit voor een opdracht heb gekregen. Maar dit was ook de opdracht waar ik het hardst voor gewerkt én het meest van genoten heb!

Beginnen in dit dikke boek – hij telt 565 bladzijdes- kan even lastig zijn, maar het is het écht waard. Ik vond het makkelijk lezen en mijn leven is echt verrijkt door het lezen van deze autobiografie.

Het was trouwens ook de allereerste autobiografie die ik heb gelezen. Als ze allemaal zo zijn, ga ik er vaker eentje lezen. Een klasgenoot vertelde mij dat die (auto)biografie van Ghandi ook zeker de moeite waard is, dus misschien is dat ook iets wat ik binnenkort ga lezen.

Heb jij weleens een (auto)biografie gelezen? Zo ja, welke en wat vond je ervan?

Liefs,

Mirjam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *