Boekreview #2 De slaap der gerusten – Jack Cavanaugh

Toen ik een tijdje geleden in Utrecht was, vond ik in een boekhandel een reading journal for book lovers. Ik kocht dit boekje niet, maar maakte mijn eigen reading journal. Doordat ik meteen opschrijf wat ik van een boek vind, is een boekreview schrijven voor mijn blog wel heel makkelijk geworden. Vandaag een boek wat ik haastig uit de bibliotheek meegriste en in twee dagen uitlas: De slaap der gerusten van Jack Cavanaugh.

In de jaren voor de Tweede Wereldoorlog is Josef Schumacher dominee van een kleine kerk in Berlijn. De jongeren van zijn gemeente bezoeken massaal de nazi-bijeenkomsten en worden daar opgezweept tot nationalisme en rassenhaat. Josef maakt zich grote zorgen om de groeiende invloed van het nazisme en protesteert daartegen vanaf de kansel. Dat brengt hem in aanvaring met de Gestapo – en met zijn vrouw Monika, die in verwachting is van hun eerste kind. Zij neemt het Josef zeer kwalijk dat hij zulke grote risico’s neemt en probeert hem van gedachten te doen veranderen. Maar Josef wil vóór alles God gehoorzaam zijn. Als een goede vriend -een jood- wordt vermoord, kan Josef niet langer zwijgen en sluit hij zich aan bij het verzet tegen Hitler. Koste wat het kost…

Het boek begint bij Kerst 1939. Een aantal jongeren uit de gemeente van dominee Schumacher zijn bij hem op bezoek om samen Kerst te vieren. Een van de meisjes heeft op de radio Kerstmuziek gevonden, maar even later blijkt dat ze naar de (verboden) BBC radio aan het luisteren zijn, zonder dat ze dit doorhadden. De jongeren zijn meteen bang dat ze opgepakt zullen worden, terwijl de dominee de boel sust.

Dit soort voorvallen komen vaker voor, dat de dominee iets fout doet in het bijzijn van de jongeren. Op een gegeven moment weigert de dominee na de kerkdienst, als zijn gemeente hem de hand drukt, de Hitlergroet te brengen, omdat hij vindt dat alle heil aan God toebehoort. Hierom wordt hij opgepakt en moet hij urenlang de Hitlergroet brengen. Zijn schoonvader, die ook dominee was, zorgt ervoor dat hij weer vrijkomt.

Wat er verder allemaal gaat gebeuren ga ik natuurlijk niet allemaal vertellen, maar ik vond het interessant hoe de prioriteiten van de dominee steeds meer veranderen. In het begin trekt hij zich nog niet zoveel aan van de nazi’s, maar hoe verder het boek vordert, hoe meer hij erachter komt hoe verschrikkelijk het allemaal wel niet is, wat de nazi’s, zelfs in de naam van God, doen.

De dominee raakt betrokken bij het bevrijden van kinderen die ter dood veroordeeld zijn. In nazi Duitsland werden er namelijk kinderen, die bijvoorbeeld gehandicapt waren, door artsen onderzocht. Als artsen vonden dat het kind niet goed genoeg was, werden ze door een injectie gedood of uitgehongerd. Ik vond het verschrikkelijk om te lezen en vooral om te bedenken dat dit niet een verzinsel is van de schrijver, maar écht is gebeurd. Onvoorstelbaar!

Hoe het precies afloopt en of Josef en zijn vrouw elkaar weer recht in de ogen kunnen kijken, dat ga ik natuurlijk niet vertellen, want dat zouden spoilers zijn.

Het boek telt 511 bladzijden, maar is vrij klein (18x11cm) en het leest vrij makkelijk weg. Ik vond het zelf interessant om te lezen dat er ook in Duitsland verzet was. Vroeger las ik veel boeken over verzetshelden in Nederland, maar door het lezen van dit boek drong het tot mij door dat in Duitsland dat natuurlijk ook gebeurde.

Het boek is trouwens het eerste deel in een serie, daar kwam ik achter toen ik informatie op internet op zocht voor mijn reading journal. Maar het einde van dit eerste deel is wel min of meer gesloten, dus je hoeft niet per se meteen deel twee te gaan lezen. Gelukkig maar, want die hebben ze bij ons in de bibliotheek helaas niet 🙁

Heb jij de slaap der gerusten al wel eens gelezen? En lees je graag boeken over de Tweede Wereldoorlog?

Liefs,

Mirjam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *