Prekening #17 Het achtste gebod

We zijn al weer bijna door de tien geboden heen! Nu is onze dominee in de morgendiensten begonnen aan een serie over Esther, dus ik heb voorlopig nog wel weer tekeningen om te laten zien, want ik vind de prekeningen bij Esther tot nu toe best gaaf geworden. Maar vandaag dus het achtste gebod: U mag niet stelen. 

Stelen. Ik persoonlijk heb nog nooit écht iets gestolen uit bijvoorbeeld een winkel. Er zullen misschien mensen zijn die mij niet geloven, maar ik heb zelfs nog nooit een snoepje uit van die schepbakken gepakt. Ik zeg het niet omdat ik me daar nu zo goed over voel, want de waarheid is dat ik het gewoon niet durfde. Maar als ik denk aan andere dingen die het 8e gebod inhouden, onder andere verspilling en gierigheid, dan ben ik best wel schuldig.

Vooral wat verspilling en rentmeesterschap aangaat. Ik ben niet zo goed met geld. Op moment van schrijven heb ik zeven dagen geen geld uitgegeven (ja, als je thuis woont en geen boodschappen hoeft te doen, is dat prima mogelijk, maar zelfs dat lukte mij niet), maar over het algemeen gaat het er net zo snel weer uit als erin. Gelukkig heb ik een baan en heb ik het geld niet echt hard nodig (ik hoef geen huur/hypotheek te betalen), maar ik heb menigmaal iets gekocht waarvan ik achteraf dacht: had ik dat nu écht nodig? Ook wat verspilling en omgaan met het klimaat betreft zou ik best het een en ander kunnen verbeteren, want volgens mij (en ook volgens onze dominee) hoort dat ook allemaal bij het achtste gebod.

Wat gierigheid aangaat… kleding kopen. Diep in mijn hart weet ik dat veel van mijn kleding door (arme) kindertjes in elkaar is gezet, maar ja, ik vind 100 euro (bijvoorbeeld) voor een duurzaam shirtje eigenlijk te gek. Nu heb ik met mezelf vorig jaar al afgesproken dat ik in ieder geval niets meer bij de Primark mag kopen en eigenlijk ook niet bij H&M. Er zullen vast wel meer winkel(keten)s hier schuldig aan zijn, maar het is een eerste stap.

Zo… even wat dingen om over na te denken. Dan nu de prekening. Ik vind hem zelf erg leuk geworden:

In de kerk trof vooral het gedeelte over gierigheid mij, dus letterde ik Don’t be a scrooge (ik hoop dat jullie allemaal het verhaal van Charles Dickens kennen). Toen ik de Donald Duck zag liggen wist ik wat voor achtergrondtekening ik wilde: Dagobert Duck (die in het Engels trouwens uncle Scrooge heet) die in zijn geld zwemt. Enerzijds is hij het symbool voor sparen en zuinigheid, goed rentmeesterschap. Maar anderzijds ook voor gierigheid, wat je juist niet moet zijn. Een balans vinden tussen deze zaken lijkt mij een goede zaak.

Liefs,

Mirjam

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *