Bijbel Journaling #22 Happy Marriage – Genesis 3 & Efeze 5

Ik heb zomaar het idee dat dit een lange blog gaat worden, dus bereid je maar vast voor. Ik heb namelijk twee Bijbel journaling bladzijdes gemaakt die bij elkaar horen, een soort tweeluik. En ik heb hier heel erg veel over te zeggen. Maar misschien gaat het wel meevallen, lees maar verder.

Als je elke dag een hoofdstuk uit de Bijbel leest, doe je er ongeveer drie jaar over om de hele Bijbel door te lezen. Hoe ik dat weet? Ik heb het inmiddels twee keer gedaan. Nu ben ik pas weer opnieuw begonnen, bij Genesis en toen ik Genesis 3 las, dacht ik weer aan wat ik 3 jaar geleden in de ESV Studiebijbel hierover had ontdekt. Genesis 3, onder sommigen bekend als de ‘zwarte bladzijde’ in de geschiedenis van de Bijbel, met als bekendste vers, vers 15. Maar dat was niet wat mijn aandacht trok. Het was juist het zestiende vers, waar de straf voor de vrouw besproken wordt. In het Nederlands staat er iets als ‘tot de man zal uw begeerte zijn.’ Ik heb dat nooit helemaal begrepen, maar 3 jaar geleden begon het me wat meer te dagen en van de week helemaal. In het Engels (English Standard Version) staat: Your desire shall be contrary to your husband, but he shall rule over you. Dat begrijp ik wel wat beter.

In de studiebijbel wordt hierover gezegd dat door de zondeval het huwelijk verstoord is. De positie van de man is volgens de schepping dat hij de leider is (en dat is wat anders dan de baas) en de vrouw dat zij haar man steunt en hem helpt. Door de zondeval is de natuurlijke balans in het huwelijk verstoord en wil de vrouw ook graag de leider zijn, maar… er staat: de man zal heersen. En heersen is weer wat anders dan leiden. Met andere woorden, door ongehoorzaam te zijn aan God hebben Adam en Eva een van Zijn meest kostbare geschenken kapot gemaakt. En de gevolgen daarvan zijn niet te overzien. Dit heb ik op deze manier verwerkt in mijn Bijbel:

Maar als ik alleen deze bladzijde gemaakt zou hebben, dan zou het een treurig geheel worden. Daarom heb ik ook bij het gedeelte waar de ESV naar verwijst gelezen en er een Bijbel Journaling bladzijde bij gemaakt. Drie jaar geleden ontdekte ik al dat Genesis 3 en Efeze 5 aan elkaar verbonden zijn. Dat vond ik destijds al heel erg gaaf, want Efeze 5 was (en is) mijn maatstaf voor mijn aanstaande man (ik ben van plan om hier later in een Happy Single blog wat meer over te zeggen), maar toen ik het vorige week las maakte het nog weer meer indruk. Jezus Christus’ wil het huwelijk, zoals het bedoeld was, weer herstellen. In Efeze 5 worden vrouwen opgeroepen om zich te schikken onder het gezag van hun eigen man en de mannen om hun vrouwen zó lief te hebben, zoals Christus Zijn gemeente liefheeft. Als een man en een vrouw zo’n huwelijk hebben, dan is het goed. Ik maakte deze bladzijde hierbij (helaas liep de inkt nogal uit en is het niet zo mooi geworden als ik zou willen):

Ik ben benieuwd wat jullie hiervan vinden, ik lees graag jullie reacties!

Liefs,

Mirjam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *