Boekreview #4 Zilverlingen – Maureen Lang

Vorig jaar in de zomervakantie had ik dit boek al in de bibliotheek zien staan, maar omdat ik zes weken naar Engeland ging, heb ik hem toen niet meegenomen. Daarna ben ik het boek eigenlijk weer vergeten, maar een paar weken geleden heb ik hem alsnog gelezen en vandaag schrijf ik er een review over. Lees snel verder.Als Amerika tijdens de Eerste Wereldoorlog Duitsland de oorlog verklaart, zijn plotseling alle burgers van Duitse komaf verdacht. Liesel Bonner twijfelde nooit aan haar liefde tot haar land. Maar door haar afkomst twijfelt haar land aan haar. Zonder enig bewijs voor verraad wordt Liesel ontslagen uit haar functie bij een advocatenkantoor. Door haar Duitse naam heeft ze grote moeite met het vinden van een nieuwe baan. Bovendien begint ze te vermoeden dat Josef, de man van wie ze houdt, betrokken is bij Duitse spionage tegen Amerika. Terwijl haar vertrouwen in anderen afbrokkelt, voelt ze zich steeds meer aangetrokken tot een ondoorgrondelijke geheim agent die haar wil betrekken bij het ontmaskeren van Josef. Maar als ze daaraan meewerkt, wie is dan de Judas?

Het boek begint met Liesel die op straat wordt gezet omdat ze een Duitse achternaam heeft. Ze solliciteert verschillende malen, maar bij geen enkel bedrijf kan ze gaan werken. Liesel is min of meer verloofd met Josef (hij heeft haar alleen nog nooit ten huwelijk gevraagd) en hoopt op zijn aanzoek. Wanneer ze trouwen hoeft ze immers niet meer te werken! (Ja… het is duidelijk dat dit boek over 100 jaar geleden gaat). Liesel wordt aangenomen als typiste bij een bedrijf, maar ze moet dit wel met een andere naam doen, dit wil haar baas. David, een geheim agent, komt hierachter. Hij vermoedt ook al een tijdje dat Josef, Liesels geliefde, betrokken is bij spionage. Wanneer hij Liesels identiteit ontdekt, gaat hij de confrontatie met haar aan en bespreekt hij ook wat hij weet over Josef.

Hoe het verder gaat, ga ik je niet verklappen. Ik vond het een heerlijk boek om te lezen, ik waande me echt 100 jaar terug in de tijd. Er zat spanning in dit boek, maar ook een beetje romantiek. Een fijne mix. Ook de sfeer in het verhaal klopte en ik ben erg nieuwsgierig geworden naar het tweede deel wat de auteur heeft geschreven: Herinnering. 

Ook vond ik het mooi om te lezen dat Liesel bij de beslissingen die ze nam God betrok. Toen ze de baan aangeboden kreeg, waar ze onder een andere naam moest gaan werken, ging ze eerst in haar Bijbel lezen voordat ze er een beslissing over nam. Ook toen David haar vroeg om te helpen bij het ontmaskeren van Josef ging ze eerst God om raad vragen.

Als je houdt van historische romans en van een beetje spanning, dan is dit boek zeker aan te raden. Voor mij was het het eerste boek wat ik las dat over de Eerste Wereldoorlog ging, daardoor ben ik wel nieuwsgierig geworden naar meer boeken over dit tijdperk. Weet jij er nog eentje? Laat het me weten in een comment!

Liefs,

Mirjam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *