Happy Single #5 Beeldvorming

Ik vond het lastig om een titel te verzinnen voor dit blogbericht. Het Happy Single ging op zich wel, maar de titel die wat meer specificeerde waar ik het deze week over ga hebben. Het omschrijven ervan vind ik ook lastig, want ik zoek al vijf minuten naar een juiste vervolgzin. Maar die is er dus wel gekomen, anders zou je dit berichtje niet kunnen lezen…

Toen ik bijna jarig was vroeg een leerling aan mij: ‘Mevrouw hoe oud word u eigenlijk? Mijn antwoord, in alle eerlijkheid: 24. ‘En u heeft nog steeds geen vriend?! Als ik zo oud ben als u, dan wil ik eigenlijk al wel een vriend hebben. Eigenlijk al wel getrouwd zijn…’ Ik glimlachte en dacht terug aan de tijd dat ik zo oud was als zij. En mijn gedachten waren precies hetzelfde. Ik dacht dat als ik 24 was, dat ik al wel getrouwd zou zijn. En zelfs toen ik 18 of 19 was, dacht ik dat ik rond deze tijd de liefde van mijn leven al wel gevonden zou hebben. Nu vroeg ik me af, hoe komt dat eigenlijk? Zeker in de christelijke / refocultuur kijken mensen je nogal eens gek aan als je 20+ bent en niet verliefd, verloofd of getrouwd. Dus ik ben eens ga nadenken hoe dat zou kunnen?

Ik ben geen expert, ik heb geen uitgebreid onderzoek gedaan (ik moet er niet aan denken, dan moet ik ook nog een literatuurlijst opstellen volgens APA normen), maar de grootste boosdoeners zijn denk ik boeken en films. En zeker in reformatorische kringen: boeken. Nu zijn er vast wel meer factoren die een rol spelen, maar ik groeide op met het lezen van de boeken van bijvoorbeeld Gerda Ronhaar (Babs en De Duiventil). Nu zijn die boeken erg leuk om te lezen (wisten jullie al dat er een 9e deel van De Duiventil komt :D) maar iedereen boven de twintig is daar getrouwd of heeft een relatie. Wat doet dat met je als je 12 of 13 jaar oud bent en je leest zo’n boek?!

Nu maak ik me daar zelf natuurlijk ook schuldig aan, want de twee boeken die ik geschreven heb gaan ook over jonge verkeringen. Maar… in het eerste boek gaat die verkering ook weer uit, wat voor sommige lezers best wel een shock was.

Jonge verkeringen zijn best leuk, het kan heel erg schattig zijn. Maar of het slim is? Daar staat meer over in het bericht wait to date until you can marry. Zolang je niet over 18 maanden zou kunnen trouwen (je hoeft dan niet per se over anderhalf jaar te trouwen, maar of het gebaseerd op je leeftijd, volwassenheid, financiën zou kunnen) is het eigenlijk helemaal niet zo verstandig om een relatie aan te gaan. En daar lees je vaak niets over in boeken, want boeken laten vaak alleen maar de positieve kant van relaties zien.

Dus, moeten we alle boeken maar verbranden? Dat lijkt me wat rigoureus, als boekenliefhebber vind ik het zelfs verschrikkelijk. Maar probeer verstandig om te gaan met de inhoud van boeken. Blijf nuchter. Boeken zijn maar fictie en jouw levensverhaal kent veel meer diepgang dan die tweehonderd bladzijdes over een verzonnen stelletje.

Liefs,

Mirjam

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *